PDF-tekening importeren als ondergrond

In tegenstelling tot DXF en GML tekeningen zijn er aan de meeste PDF-tekeningen geen coördinaten gekoppeld, waardoor automatisch plaatsen van de tekening niet mogelijk is. Hieronder staan de te volgen stappen beschreven waardoor het toch mogelijk wordt om één of meerdere PDF-tekeningen te importeren als kaart ondergrond in SCS.


BELANGRIJK: 

- Een PDF tekening is een vlakke weergave van de wereld. Echter houdt de Openstreet map rekening met de draaiing van de aarde. Hierdoor gaat in de meeste gevallen een afwijking ontstaan tussen de PDF en de Openstreet map., waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om de tekening precies kloppend op de ondergrond te leggen. Des te groter de tekening, des te groter de afwijking.

- Om de kaart onder de PDF-tekening zichtbaar te houden worden alle witte tot zéér lichtgrijze pixels van de tekening transparant gemaakt. Houdt er dus rekening mee dat lijnen op de tekening verwijderd kunnen worden mochten deze zich in deze kleurrange bevinden. 


1: Open een klant.

2: Open een werkproject.

3: Centreer de kaart op het gebied waar de tekening ingevoegd moet worden. Met inladen van de PDF-tekening wordt namelijk de linker bovenhoek van de tekening midden op de SCS kaart geplaatst.

4: Ga naar het hoofd-tabblad Kaart, tabblad Kaart instellingen

5: Om de tekening op de kaart te kunnen plaatsen kunt u het beste de Openstreet map gebruiken. Selecteer deze in het tabblad Kaart instellingen.

6: Klik op de knop 'Kies' binnen het tabblad Kaart instellingen.

7: Kies de PDF-tekening die u als ondergrond wilt inladen. 


U zult het volgende te zien krijgen. 




Uitleg van de velden:


1: In kader 1 ziet u de gekozen PDF-tekening. Zoals u kunt zien is de witte achtergrond verwijderd, waardoor u duidelijk de Openstreet map kunt zien. Hierdoor kunt u duidelijk de tekening op de juiste locatie plaatsen.


Functies 2 t/m 10 worden gebruikt om de tekening op verschillende manieren te manipuleren zodat de tekening op juist formaat en passend op de kaart geplakt kan worden. Als de functie actief is zal de knop groen worden. Als u met de muis over de knoppen gaat verschijnt er tevens een tooltip met uitleg over de knop.


2: Met deze knop kunt u de tekening verslepen. Dit doet u door de linker-muisknop ingedrukt te houden op de tekening. 


3: Met deze knop kunt u de tekening schalen met het scrolwiel van uw muis. Als u de Controltoets (Ctrl op uw toetsenbord) inhoud zal er in grotere stappen geschaald worden.


4: Met deze knop kunt u de tekening draaien. Het draaien gaat als volgt in zijn werk:

       

Voordat u op de knop draaien drukt:

1.Activeer de verplaatsknop (Knop 2).

2.Kies een punt op de PDF-tekening en leg deze precies op het corresponderende punt op de Openstreet map. Dit wordt uw referentie-punt voor het draaien van de tekening. Hiervoor kunt u het beste de hoek van een gebouw kiezen, hiermee heeft u namelijk een precies punt met rechte lijnen. 

3.Klik op de knop draaien (Knop 4) om te beginnen met draaien.


       Als u op de knop draaien heeft gedrukt:

4.   Klik zo precies mogelijk op het zojuist gekozen punt van stap 3. Dit is uw referentie-punt.

5.   Klik een punt aan op de PDF-tekening dat u wilt draaien. 

6.   Klik het punt aan op de Openstreet map ondergrond dat correspondeert met het gekozen punt van stap 5. 

7.   SCS zal de tekening draaien aan de hand van de gekozen punten. 


Tevens komen er twee extra knoppen tevoorschijn bij het indrukken van deze knop:

  

-90: Hiermee draait u de tekening in een keer 90 graden naar links. De tekening zal zich dan een kwartslag tegen de klok in draaien.

+90: Hiermee draait u de tekening in een keer 90 graden naar rechts. De tekening zal zich dan een kwartslag met de klok mee draaien.


5: Met deze knop kunt u een deel uit de tekening knippen. Dit doet u door een gebied binnen de tekening te selecteren met ingedrukte linkermuisknop. Het uitgeknipte gebied zal links van de originele tekening verschijnen. Het knipsel zal ook een knoppenbalk krijgen waarmee u deze kunt manipuleren.


6: Met deze knop kunt u de PDF-tekening plaatsen en schalen door middel van vier referentie-punten. Het plaatsen op punten gaat als volgt in zijn werk:        

1.Activeer de plaats-op-punten knop.

2.Kies op de PDF-tekening het eerste referentiepunt. 

3.Kies op de Openstreet map hetzelfde punt als het bij stap 2 gekozen referentiepunt. U zult zien dat SCS de tekening verplaatst zodat de zojuist gekozen punten op elkaar komen te liggen. Als u dit goed heeft gedaan komt de locatie van de twee punten nu overeen.

4.Kies op de PDF-tekening het tweede referentiepunt.

5.Kies op de Openstreet map hetzelfde punt als het bij stap 4 gekozen referentiepunt. SCS zal nu de tekening schalen. 

6.U kunt dit nog verder perfectioneren met de versleepknop (knop 2) en met de schaalknop (knop 3).


7: Met deze knop kunt de huidig actieve knop inactief maken.


8: Met deze knop kunt u de huidige tekening opslaan. Hieronder meer informatie over waar de PDF-tekening wordt opgeslagen.


9: Met deze knop kunt u de huidige tekening verwijderen.


10: Met deze knop kunt u de laatste transformatie ongedaan maken.



Opgeslagen PDF-tekeningen


De opgeslagen PDF-tekeningen kunt u terugvinden in het tabblad Kaart instellingen (LINKEN). Dit ziet er als volgt uit:


In de eerste kolom staat de naam van de PDF-tekening. Met de vink in de tweede kolom kunt u de tekening tonen (vink aan) of verbergen (vink uit).

Als u met de rechter muisknop op een PDF-tekening in kolom 1 klikt, krijgt u nog extra opties bij de tekening:

- Bewerken: Hiermee kunt u de knoppenbalk van de geselecteerde PDF-tekening oproepen. Hiermee is het mogelijk om al opgeslagen tekeningen nogmaals te manipuleren.

- Verwijderen: Hiermee kunt u de tekening uit het project verwijderen.